Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Το περπάτημα «σύμμαχος» στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού
Το περπάτημα «σύμμαχος» στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ δείχνει ότι ο περίπατος για 1 ώρα την ημέρα οδηγεί σε μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 14% .

Είναι γνωστό ότι η σωματική άσκηση βοηθά στην πρόληψη της νόσου, ωστόσο η μελέτη που πραγματοποιήθηκε αποδεικνύει για πρώτη φορά τα οφέλη του περίπατου.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύει η Guardian, ο Αμερικανικός Σύλλογος για τον Καρκίνο μελέτησε 73.615 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Οι 4.760 εξ αυτών είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού τα τελευταία 17 χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, από τις γυναίκες που γυμνάζονται, το 47% είχε επιλέξει το περπάτημα ως αθλητική δραστηριότητα. Όσες γυναίκες περπατούσαν τουλάχιστον 7 ώρες την εβδομάδα παρουσίασαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σε σύγκριση με τις γυναίκες που περπατούσαν λιγότερες από 3 ώρες την εβδομάδα.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι οι γυναίκες που είχαν επιλέξει πιο έντονη μορφή άσκησης (όπως τρέξιμο, κολύμβηση ή τένις) παρουσίαζαν κατά 25% λιγότερο κίνδυνο.

Τα αποτελέσματα δε συσχετίστηκαν με το βάρος των γυναικών.

Η Alpa Patel, επιδημιολόγος στον Αμερικανικό Σύλλογο για τον Καρκίνο, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν τη σχέση μεταξύ σωματικής άσκησης και καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση. Η εντονότερη άσκηση έχει και καλύτερα αποτελέσματα. Τα ευρήματα είναι πολύ χρήσιμα, καθώς ο κόσμος αναζητά σωστή πληροφόρηση για το πόση άσκηση χρειάζεται για να παραμείνουμε υγιείς.»

Οι επιλογές που κάνουμε στον τρόπο ζωής μας επηρεάζουν σημαντικά την πρόληψη σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος του μαστού. Ακόμη και οι μικρές αλλαγές μπορεί να έχουν σημαντικά αποτελέσματα.

Το ισχυρότερο όπλο κατά του καρκίνου του μαστού είναι η πρόληψη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου