Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Αν θέλετε να αδυνατίσετε απαλλαγείτε από τις ενοχές!



Αν θέλετε να αδυνατίσετε απαλλαγείτε από τις ενοχές!
Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως το καλύτερο «τρικ αδυνατίσματος» είναι να απολαμβάνουμε κάθε μπουκιά από το φαγητό μας!

Ακούγεται παράδοξο, όμως νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Appetite δείχνει ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν το φαγητό σαν μια «μικρή γιορτή» έχουν την τάση να παίρνουν λιγότερο βάρος σε σύγκριση με όσους βυθίζονται στις τύψεις και τις ενοχές.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάντερμπουρι στη Νέα Ζηλανδία υποστηρίζουν ότι η στάση που διατηρούμε απέναντι στο φαγητό και τα γλυκά είναι εξίσου σημαντική με τις θερμίδες που καταναλώνουμε.

Πιστεύουν ότι οι ενοχές μας κάνουν πιο επιρρεπείς να εγκαταλείψουμε τη δίαιτα και τις καλές διατροφικές συνήθειες, με αποτέλεσμα να στραφούμε στο πρόχειρο φαγητό και την καθιστική ζωή.

Αντιθέτως, αντιμετωπίζοντας μια σοκολάτα ή μια πίτσα ως «επιβράβευση», υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να επιμείνουμε στους μακροπρόθεσμους στόχους μας για απώλεια βάρους.

Περίπου 300 εθελοντές συμμετείχαν στη μελέτη και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, μακροπρόθεσμα, τα άτομα που νιώθουν έντονες ενοχές όταν τρώνε παίρνουν πολύ περισσότερα κιλά. Οι ερευνητές δηλώνουν πως η απόλαυση του φαγητού παίζει σημαντικό ρόλο στην ευτυχία και την ευεξία του ατόμου.

Επισημαίνουν μάλιστα πως το αίσθημα της ενοχής σχετίζεται άμεσα με την εκδήλωση διατροφικών διαταραχών όπως η βουλιμία. Τέτοιου είδους στάσεις μπορούν να ριζωθούν βαθιά στον ψυχισμό του ατόμου και να αποδειχθεί δύσκολο να μεταβληθούν στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου