Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Η ανορεξία ή η βουλιμία παραμονεύουν μετά τη γρήγορη απώλεια κιλών

Η ανορεξία ή η βουλιμία παραμονεύουν μετά τη γρήγορη απώλεια κιλών
Όταν υπέρβαροι έφηβοι χάνουν βάρος, οι γονείς και οι φίλοι το βλέπουν συνήθως σαν κάτι καλό για την υγεία τους. Ωστόσο, μία νέα έρευνα της Mayo Clinic δείχνει ότι οι υπέρβαροι έφηβοι που χάνουν βάρος, διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να εμφανίσουν ανορεξία ή βουλημία.

Τα συμπεράσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Pediatrics, δείχνουν ότι η υπερβολική επιβράβευση που προέρχεται από το οικογενειακό περιβάλλον, τους φίλους, αλλά ακόμη και από τους ειδικούς της υγείας, μπορεί να είναι ο λόγος που τέτοιες διατροφικές διαταραχές δεν εντοπίζονται σε πρώιμο στάδιο.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα παρουσιάστηκαν δύο περιπτώσεις υπέρβαρων εφήβων:
-         - Ενός 14χρονου αγοριού που έχασε 40 κιλά σε δύο χρόνια
-         - Ενός 18χρονου κοριτσιού που έχασε 38 κιλά σε τρία χρόνια

Στην πρώτη περίπτωση, οι προσπάθειες του αγοριού να ασκηθεί και να τρώει υγιεινά κατέληξαν σε αποχή από το φαγητό. Μάλιστα, αν και έχασε περισσότερο από το μισό του βάρος, οι ερευνητές σημείωσαν ότι τίποτα δεν έδειχνε ότι έπασχε από διατροφική διαταραχή, μέχρι που η μητέρα του ζήτησε περαιτέρω εξετάσεις.

Στη δεύτερη περίπτωση, η μητέρα του κοριτσιού ανησύχησε για τις διατροφικές συνήθειές της, ωστόσο οι γιατροί την καθησύχασαν, υποστηρίζοντας ότι η έλλειψη εμμήνου ρύσεως και η αφυδάτωση οφείλονταν στο σύνδρομο των πολυκιστικών ωοθηκών.

Και στις δύο περιπτώσεις, αν και οι εξετάσεις τους έδειχναν εμφανή σημάδια ότι δεν τρέφονταν σωστά, δεν είχε διαγνωστεί ότι πάσχουν από διατροφική διαταραχή.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, οι διαταραχές στην διατροφή των πρώην υπέρβαρων ατόμων, που χάνουν βάρος, δεν διαγιγνώσκονται όσο γρήγορα θα γινόταν σε άτομα με φυσιολογικό βάρος, με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις να καθίστανται, σε πολλές περιπτώσεις, απειλητικές ακόμη και για τη ζωή, με την έγκαιρη διάγνωση να είναι το «κλειδί» για την αντιμετώπισή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου